Jan 31 2013

Välkommen tillbaka Arwen

Cilla @ 15:14

Så har vi gått över till vårterminen i hästarnas utbildning och det betyder också att Arwen har kommit tillbaka för en ny utbildningsperiod. Vi siktar fortfarande på att visa henne på 3-årstestet och denna månad blir det mest fokus på styrka och löshoppning så att hon kommer i kapp alla sina utbildningsmoment.


Jan 28 2013

Hoppclinic

Cilla @ 19:32

Idag var det dags att undervisa lite igen, på dagens schema stod det hoppclinic. Eftersom det var ungefär samma elever som på löshoppningsclinicen i höstas som skulle komma så valde jag att följa upp med samma hästar.  Dock har dom ju hunnit bli ett år äldre och då passade det ju bra att visa lite inhoppning av unghäst. Man märker vid sådana här tillfällen att hästarna hinner utvecklas mycket på bara 2 månader trots att det faktiskt är mitt i vintern och dom även hunnit med lite vila.

Hästarna som var med idag var Charger Mail PB och Custom PB. Det är två hästar som är lika gamla och är uppfödda på samma ställe. Dom har varit tillsammans varje dag tills ca 1,5 års ålder och trots att de har vuxit upp i samma miljö så är dom otroligt olika individer. Detta tycker jag är viktigt att eleverna får se och att förstå för att kunna utveckla sin relation till hästarna. Allting som vi gör med den unga hästen måste vara individ anpassat och hela tiden plocka fram det största tålamodet vi har för att få dom trygga med oss.

Jag började dagens clinic helt från grunden med bommar i skritt, trav och galopp. Sen fortsatte vi med travhoppning och hoppning av enkelhinder med hjälpbom.  För att visa lite hur man hoppar in unga hästar på ”titthinder” så tog jag fram vattenmatten och det hela avslutades med en liten enkel banan på låg höjd. Hästarna skötte sig kanon och gav en bra bild över hur dom oftast brukar reagera med ryttare på ryggen.

Ett foto som nu är 2 år gammalt, tiden springer fort =)


Jan 20 2013

Med näsan i manen

Cilla @ 17:55

Efter flera dagar med en massa minusgrader blev det äntligen lite mera human temperatur och då passade vi på med en skön söndagstur. Fnysen är ganska modig för sin ålder och trampar glatt på ute i skogen  men idag var allting lite mera spännande. Några gånger blev det tvärnit och ryttaren fick doppa näsan i manen och vara glad att rumpan fortfarande befann sig i sadeln =)


Jan 11 2013

Dags för uppstart

Cilla @ 15:10

Den här veckan  var det dags att starta upp träningen på allvar igen och sikta in sig mot vårens kommande tävlingar. Båda hästarna kommer att gå regelbundna träningar under veckorna som kommer att kompletteras med gästträningar och tävlingar på helgerna.

Fnysen gjorde sitt första hoppträningspass för Gaby på tisdagen och det var över förväntan.  Trots mycket kropp och långa ben att hålla reda på så finns det ganska mycket hoppning i honom. Han är inte den vackraste i skaran men han ett bra huvud och kämparvilja så vi satsar vidare och ser var vi hamnar.

Elle den grå hade också sin första dag på jobbet under dressyrträningen på onsdagen för Hanna. Nyklippt och full av liv skuttade vi runt i någon form av sadeltvångssprång de första minuterna. Efter en stund med lite kravlös jogging kunde vi börja med lite mera lösgörande övningar. Travarbetet var riktigt bra stundvis men i galoppen har vi fortfarande lite skilda åsikter om hur det ska gå till.

I helgen väntar extrem kyla så vi satsar på lite lugnare jobb med hästarna och trimmar vidare till veckan igen.


Jan 01 2013

År 2012 i backspegeln

Cilla @ 15:31

Som ni vet sedan tidigare så gillar jag inte att titta bakåt på det som varit men vid ingången av ett nytt år brukar det vara bra att summera det gångna året innan man blickar vidare.

2012 har varit ett lite annorlunda år än tidigare i livet. Det har liksom fått en annan mening och en viktigare uppgift. Tillskottet i våran familj har spridit en otrolig glädje bland både två och fyrbenta. Vi hoppas att hon kommer att trivas att växa upp här på gården med oss och alla djuren, våran sol i både hjärta och sinne =)

Trots riduppehållet på några månader har det blivit flera tävlingar under säsongen. Bollnäs, Hudik, Leksand, Söderhamn och Delsbo hann vi med innan hösten var över. Under säsongen tog jag även beslutet att Elegant blir dressyrhäst på heltid. Han har inte utvecklats som jag hade hoppats på i hoppningen och framför allt i terrängen så då satsar vi på det han är bra på istället. Vi lägger över hoppet om hoppningen på Charger Mail och håller tummarna att han är lika fin med ryttare som i löshoppningen. Det planerade 3-årstestet uteblev eftersom han var i en stark växtperiod så vi siktar på en bra matchning mot 4-årssäsongen.

Gården och verksamheten har äntligen fått klart det stora projektet, ridbanan. Under sommaren och hösten blev allting färdigställt med staket, belysning och underlag. Resultatet blev kanon och även om det kändes väldigt långt bort ibland så var det helt klart värt allt slit. Jag har redan haft stor nytta av banan och den kommer att underlätta mycket för hemmaträningen av hästarna.

Verksamheten fortsätter att rulla på och det ser ut som att 2013 kommer att bli ett spännande år. Flera fina hästar i träning och roliga tävlingar väntar framöver. Det är dags att ta ett nytt steg i våran resa med hästarn. Hoppas att ni vill följa med!