Jan 01 2012

År 2011 i backspegeln

Cilla @ 18:27

Jag gillar inte att se bakåt på det som varit men så här vid ingången på 2012 vill jag passa på att blicka tillbaka på det gångna året. Ofta är vi väldigt duktiga på att poängtera allt som vi inte hann med, men istället ska vi nu försöka fokusera allt som faktiskt blev gjort under 2011.

Verksamheten har slagit ordentlig rot på våran gård i Tomta. För varje dag kommer nya idéer om hur vi kan utveckla det till en bra anläggning för mig och hästarna.  Med det i sikte hoppas vi att verksamheten kommer att fortsätta växa och utvecklas. Många fina hästar har passerat under året och deras resultat får tala för sig själv.

Vintern var lång och snörik men våren dök upp till slut med sin efterlängtade värme och grönska. Fram i maj var det dags för det årliga 3-årstestet och denna gång var det fyra hästar som skulle visas samma dag i Sundsvall. Avfärd dagen innan var ett positivt beslut och hästarna var redan på plats då den långa bedömningsdagen började. Alla människor runt mina visningar gjorde ett fantastiskt jobb vilket resulterade i trygga hästar och fina omdömen. Bland våran hästskara hade vi dagens totalsegrare, Miss Royal Primadonna. Hon tog sitt välförtjänta Diplom och vann även som Bästa bedömda Gångartshäst & Bästa MNHF uppfödning. Med oss hem hade vi även flera klass1-hästar och alla med godkända ridprov. Därmed hade hon också säkrat sin biljet till Avels och Sportchampionat med Breeders på Flyinge i oktober. Vi har otroligt nöjda och glada efter denna dag med alla dom unga förmågorna.

Varmare väder innebär också fler tävlingar och framförallt att vi får bege oss ut på terrängbanorna igen. Denna säsong var vi ute ganska tidigt för att hinna med alla kvaltävlingar som krävs för att klättra upp till *-stjärnig klass. Efter några turer till bland annat Enköping så stod det klart att vi skulle göra debuten på ”hemmabanan” i Bollnäs under självaste SM-tävlingarna. Tävlingen gick över tre dagar och efter en liten knackig dressyr men fin banhoppning och tuff terrängritt var vi imål på stolt en fjärdeplats.

Det har blivit många mil på vägarna med hästarna iår och det är såklart väldigt roligt och utvecklande. Jag kan inte komma ihåg att jag haft så många tävlingshästar igång under samma säsong tidigare. De fyrbenta har alla varit en stor del av mina resultat och flera av dom har gjort stor utveckling på tävlingsbanorna.  

Ibland blir det inte alls som man har tänkt sig trots att man har planen klar och lagt ner hela sin själ i hästarna, för plötsligt är olyckan här och kampen för livet blir istället ens verklighet. Denna gång var det återigen min ständiga olycksfågel och gråsparv, Elle, som skadade sig allvarligt och vi trodde länge att han inte skulle kunna bli återställd men likt en katt verkar han ha nio liv. Efter en hel sommar och en halv  höst i hagen där han bara fått  vara häst med sina busiga kompisar så lyckades han komma tillbaka och mår som en prins igen.

Höstens stora vecka i unghästvärlden är ju Sport och Avelschampionaten med Breeders på Flyinge, denna gång hade vi med oss vackra Primadonna. Med sina blotta 3 år gjorde hon  mycket bra ifrån sig och har uppträtt som en rutinerad tävlingshäst hela veckan. På tävlingsdagen var hon lite laddad pga av den hårda blåsten vilket gjorde att hon inte gick med på sin fulla kapacitet framför domarna och nådde inte final. Men vi var alla mycket nöjda och detta har gett henne en värdefull erfaranhet både som tävlingshäst & för hennes framtida avkommor.

Verksamhetens senaste  tillskott Charger Mail PB startade sin utbildning under hösten och han skötte sig som den stjärna vi hoppas att han är. Han tar det mesta i livet med ro och att bli inriden var inget han höjde på ögonbrynen för. Nu är utmaningen att stärka upp hans stora kropp så att vi kan ta till vara på hans kapacitet.

Stallarna är nu färdigrenoverade och de nya boxarna är anslutna till den befintliga stalldelen. Flera projekt ligger fortfarande framför oss i tiden och det är en spännande att kunna få ha en sådan möjlighet.

Jag vill passa på att tacka alla som varit delaktig i verksamheten under året och hoppas att ni alla vill fortsätta följa våran resa med hästarna! Nu kliver vi in i ett år med nya möjligheter och utmaningar.  Vi välkomnar alla nya som gamla bekanta och hoppas på att göra även 2012 till ett framgångsrikt år!