Nov 28 2010

Små stjärnor lyser också i mörker

Cilla @ 12:51

Väldigt länge sen jag bloggade nu men ska jag nog få till en liten sammanfattning av våran tillvaro här på gården i Tomta.

Stallet är återigen påfyllt med flera hästar.  Den härliga killen Furtado är tillbaka för en ny period i sin inridning. Han har repeterat lite tömkörning och löshoppning hemma hos matte och kom tillbaka som en lite tryggare individ och hunnit smälta intrycken från förra gången han bodde hos oss. Ridningen går mycket bra och det är en häst med härlig framåtbjudning men som inte har riktigt koll på sin balans ännu så galoppen får vänta ett tag till. I löshoppningen utvecklas  han också hela tiden och börjar slappna av inne i ridhuset.

Nästa stjärna som kommit är det kolsvarta stoet Primadonna. Även hon är ca 2,5 år och ska påbörja sin inridning nu. Det är en energisk häst som behövde några dagar att aklimatisera sig då hon är hemifrån för första gången. Nu är hon ”en i gänget” och  börjar få några mindre uppdrag att jobba med såsom sadel och träns.

Izadora har nu fått prova på löshoppningen också. Det tyckte hon var lite läskigt så hon får fortsätta att träna på lösgalopp och små hinder med bommar. Tömkörningen har verkligen lossnat och i helgen hängde jag på hennes rygg utan problem så där fortsätter vi arbetet mot ridhäst.

Elle fortsätter sin igångsättning och får blanda lite skogsridning med några lättare pass i ridhuset. Häromkvällen var vi ute på tur i skogen med pannlampa i snöstormen och vips hade vi sprungit in i en enorm snödriva som räckte ända upp till magen på honom. Lika glad var han för det så vi tog några skutt åt sidan och fortsatte att pulsa fram genom snön =)

”Projekt stallbygge” är nu klar med del 1 som var renovering av befintliga boxar. Min kära sambo (och ibland jag också) har jobbat hårt för att få stallet så som vi vill ha det. Nu återstår det slutspurten på del 2 som är den nya delen av stallet. Vi kämpar på och hoppas på att vara klara med det mesta för lite ledigt runt Julen.


Nov 15 2010

Hösthästar

Cilla @ 6:57


Nov 08 2010

Säsongsavslutning

Cilla @ 15:37

En av dagarna i helgen tillbringades i Timrå på deras fina ridstadion. En bra anläggning för vintertävlingar då båda ridhusen är ihopbygda. Tyvärr var det nytt underlag som blev djupare och mjukare ju längre dagen gick. Vi började med en 1,10 m klass och jag det finns inte så mycket bra att säga om den förutom att vi lyckades vara felfria i grundomgången. Ritten bestod av en spänd häst och dålig ridning från ryttaren vilket resulterade i 2 onödiga nedslag i omhoppningen. Efter den tråkiga rundan var det dags att ladda om för 1,15 m klassen. Målet var nu att hitta rytmen igen för att kunna ge hästen en trevlig upplevelse. Denna ritt innehöll allt som saknades i första klassen och det var enkelt att rida igen =) Två lätta pet gav 8 fel men dom berodde troligen på trött fötter i tungt underlag så vi åkte hem relativt nöjda och med en stor eloge till hästen som verkligen ställde upp denna dag. Nu är det tävlingsupphåll till början av året och det känns ganska skönt av flera anledningar. Dels tycker jag inte riktigt om att åka på tävling när det är svinkallt plus att helgens tävling avslöjade att vi behöver träna på ett och annat när det gäller banhoppningen.

Inte nog med det så har det anlänt en till häst på gården under helgen. Det är den  stora rödahåriga tjejen Izadora. Hon har varit hos oss en kortare period förra vintern och ska nu fortsätta sin utbildning med tömkörning och inridning. Herrarna i hagen blev väldigt glada över den nya bruden.

En annan ny bekantskap är hästen Sand och hennes ägare som har tagit kontakt med mig för hjälp med hennes utbildning. Det är en trevlig individ som var lite frågande men godkände mig efter några minuter på ryggen.

Elle skuttar nu igång och är som vanligt mycket pigg =) Han är trots allt inte helt nöjd med att bara vara barnvakt hela dagarna så han blir glad när det är bara jag och han ute på tur.


Nov 01 2010

Hästmänniskor och höstpyssel

Cilla @ 9:30

Veckan efter Flyinge har livet återgått till vardagen. Det var välbehövligt med några dagar i lugnare tempo och få lite tid över till annat än ridning. Vintern knackar på så det var hög tid att hämta hem vinterns hölager. Gården behövde städas för att lugnt kunna vänta in det vita täcke som brukar lägga sig över redskap och maskiner. De nya boxarna är nu målade med grundfärg och det börjar närma sig ett färdigt projekt. Galler och boxdörrar samt lite småfix är kvar innan de kan invigas av dom fyrbenta.

Grabbarna som var kvar hemma under Skåne-veckan hade installerat sig fint i lösdriften och av formen på magarna att döma så har dom ätit gott också ;)  Elle har passat på att ha lite höstledigt och klätt på sig vinterpälsen men de närmaste veckorna ska han sättas igång och då får han putsas till lite. Lilleman han växer som det knakar. Hans uppgifter i livet är ännu inte så avancerade men vi tränar dagligen på att stå uppbunden när jag pysslar med honom och att vänja sig vid tränset med bett.

I helgen var vi på en mycket intressant Clinic med Ann Lindberg. Hon är Sveriges enda certifierade Monty Roberts instruktör och en väldigt duktig hästmänniska. Med mycket humor presenterade hon Join Up som är en process där hon genom kommunikation med hästen skapade ett väldigt fint förtroende och alla hästarna blev väldigt harmoniska. Det var mycket inspirerande att se en sådan ”hästmänniska” arbeta med hästarna och det finns mycket att ta lärdom av den hanteringen när jag skolar unghästarna.

Helgen som kommer välkomnar vi en nygammal tjej och så ska racer-Kajsa och jag på årets troligtvis sista tävling.